tirsdag 30. desember 2008

Snart over...

Jepp. Snart er dette året også over! Synes det bare har forsvunnet, jeg! *svusj* Litt skummelt å tenke på, at tiden bare flyr fortere og fortere - men det gjelder jo å henge med i svingen!

Her er det planlegging på gang. Hva i alle dager skal man servere gjester på nyttårsmiddag? Vi blir ikke mer enn 3 voksne og en liten - men det må da planlegges litt for det? Har kommet frem til at jeg kanskje skal driste meg på kalkun?
(Bilde : Klikk.no)
Du trenger
Kalkunen:
1stk kalkun
1 stk hvitløk
0,5 potte estragon
6 stk sjalottløk
100 g smør
mandelpoteter
salt og pepper
Saus
smør, til steking
kalkunens innmat, det som er inne i posen
1 stk løk
1 stk selleristang
4 stk timiankvister
3 dl kremfløte
Gjør slik :
Forvarm ovnen til 180 grader. Legg kalkunen i en langpanne. Del hvitløken i to på tvers og gni kalkunen inn med kjøttsiden av hvitløken. Legg hvitløken i bunnen av den ildfaste formen. Ha på godt med salt og pepper. Grovhakk estragonen og ha på fuglen. Legg på smør hvor som helst på fuglen, det kommer til å smelte den til potetene. Legg potetene rundt fuglen. Skrell løken, del den i to og legg den også rundt kalkunen. Beregn ca 30 minutter pr kilo. Det beste er å bruke steketermometer. Sette termometeret i den tykkeste delen på låret. Kjøttet er ferdig når det termometeret viser 70 grader. Dersom potetene ikke er ferdig når fuglen er ferdig, sett opp varmen til 200 og la de bake videre i ovnen.
Saus: Brun innmaten i 5-6 minutter i en kjele. Hell på vann slik at kjelen er nesten full. Skrell løken, del den i fire og ha i vannet sammen med selleristang og timian. La det koke til det er ca 2 desiliter igjen. Sil av. Ha i fløte og la det koke seg tykt. Når kalkunen er ferdig, hell saftene fra langpanna over i sausen. Smak til med salt og pepper. Skjær opp kalkunen og server med poteter, løk og saus.
(Bilde : Klokk.no)
Varm sjokoladefondant - 5 pers
125 g smør
125 g sukker
150 g sjokolade
90 g mel
4 stk egg
Muffinsformer / kaffekopper
1. Smelt smøret, og ha i sukker og sjokolade (smeltet i vannbad).
2. Rør inn melet, og bland inn ett og ett egg av gangen.
3. Fyll smurte kaffekopper eller muffinsformer med sjokolademassen. Sett kopper/former på en stekeplate og stek ved 200ºC i ca 8 minutter til overflaten er stivnet. Hvelv fondantene på tallerkener.
Litt skikkelig sjampis å drikke, kanskje???
Nå er det på høy tid å komme seg ut - det skal handles inn! Jeg er sikkert ikke alene om det, nei... Wish me luck!
Jeg har også fått en liten utfordring - den skal jeg kaste meg over etterpå!

2 kommentarer:

Guttemamma sa...

SEr deilig ut, Lena!! Du er jo rene superkokken!! Håper dere får en flott nyttårsfeiring, vi skal ha jester vi og, her blir det koldtbord eller tapas som det heter blandt de unge og hippe...(vi er bare hippe..!)Klemmer

Solveig sa...

Ååååh den sjokoladefondanten så utrolig deilig ut!! Namm namm namm! Håpeer dere får en fin, fin kveld sammen :o)
Takk for det gamle og godt nytt år, vennen! :o)