lørdag 17. januar 2009

Fly Lady!

Jeg tenkte jeg skulle gi bort noen tips om hvoran vi kan holde heimen i litt ryddigere stand... Har jo skjønt at det ikke bare er strøkne hjem rundt om i blogglandia, så da deler jeg gjerne noen tips og råd.
For jeg har bestemt meg nå - jeg skal klare dette! Jeg skal få en enklere og mindre stressende hverdag. Jeg bruker mange nok timer på jobben til å rydde, at jeg ikke orker å gjøre det hjemme hver dag lenger. Nemlig.

Så da introduserer jeg til dere FlyLady- konseptet!
Her blir det sonerydding, dere! Dag for dag! Hver dag for sin sone.
Men aller først må man lære seg hvordan man rydder! Bare les her (jeg har modifisert og oversatt teksten til oss norske damer! Det kan nok virke litt vel amerikansiert for oss trauste nordmenn, men noe godt må det vel komme ut av det?):
Bruk 15 minutter hver dag på å rydde.
Når skal du rydde?: Bestem deg hvor ofte du skal rydde i en sone. Gjør litt hver dag - bruk en timer. Husk at huset/leligheten ikke ble rotete over natten, og det vil ikke bli superryddig over natten, heller! Når du setter på timeren - kan du gjøre to sessions på en gang! Målet høres kanskje uoppnåelig ut, men når man får dreisen på det - så vil snart hele huset være flott og ryddig! (Ja, det er jo lov å håpe!)

Rydde utstyr: Du trenger søppelposer, bokser og en støvklut. Merk boksene "Gi bort", "Kastes", og "Settes bort".
Set timeren på : 1 time (eller 30, 15, eller 10 minutter - det spiller ingen rolle hvor lenge). Bare gjør jobben så fort du kan! og det som skal puttes bort,
Start i begynnelsen av rommet: Så, jobb deg rundt i rommet med klokken. Ikke hopp over noe! Hva som enn er neste på listen, ikke hopp over det!
Kom igjen - rydd i vei!!!! Put søppel i "Kastes" , det du vil gi bort i "Gi bort", og det du vil rydde bort i "Settes bort". Ikke bry deg om at du ikke har plass til alt nå, når deu er ferdig - så vil alt være på sin plass. Det lover FlyLady!
Hva skal man rydde? Dette kan du spørre deg om mens du rydder:
Er jeg gad i denne?
Har jeg brukt denne i løpet av det siste året?
Er dette virkelig søppel?
Har jeg en annen som er bedre?
Skal jeg virkelig spare på disse to?

Når boksen med søppel er full, så kast den!
Gi bort: Når gi bort boksen er full, så forsegler du den og gir den bort til loppemarked eller en annen institusjon som trenger den!
"Rydde bort" : Når boksen med "Rydde bort" er full, så tar du boksen under armen og går rundt og setter ting på plass der det skal være!
Når tiden er ute: Når timeren ringer, setter du boksene vekk - men først må du tømme dem! Hsk at du skal gjøre dette så fort du bare kan!!!

5 kommentarer:

Anemone sa...

Den trengte jeg virkelig.
Og rotet rundt om, som egentlig tapper en så for energi, gjør at en innerst inne kunne tenkt seg å være skikkelig minimalist på innredningsfronten ja!!

Ha en super lørdag, uten rot :-)

Guttemamma sa...

Tipset er notert!! Hi hi, ha en deilig helg med kun kort tid med rydding!! Klemmer fra meg

MonaLisa sa...

Oj oj - og jeg som er midt i pakking i tillegg vil få ett meget ryddig og innholdsrikt liv hvis jeg bare følger dette!!!? Du... håper du får barenvakt - hadde vært TOPP å treffes den 6/2!! Blir på Mda & Martin i Vollen, også spes besøk på Wollyvood for oss bloggere! Klem

Olstad sa...

Dette er en god idee i praksis og lett og forstå at kommer i fra amerika der man ikke så gode på kildesortering. Her hos oss hvor kommunen driver med kildesortering utstrakt så ser jeeg for meg Fru Olstad i Fly Lady stil med følgende
1 boks til å sette på plas
1 boks til å gi bort
1 boks til matavfall (hos oss kan det ligge halvspiste kjeks her og der..l)
1 boks til Plast (tomme plastposer, og div overralt)
1 boks til papir (aviser og den slags)
1 boks til glass (tomme vin flasker - finnes også...)
1 boks til resten av søppel (klær osv.

Under dette finner du fru Olstad i fly lady stil...

Fra spøk til alvor jeg er begeistret for fly lady jeg altså og var veldig ivrig en gang.. Måtte bare kommentere på dette for så meg selv under det berget av bokser og da måtte jeg smile.

Ha en fin helg da - hils snuppa.

Anja Holt sa...

La meg selv til som følger og legger deg i blogglisten min. Vi klarer det nok, det er jeg sikker på!